A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великокопанівський ліцей
Великокопанівської сільської ради
Херсонського району Херсонської області

Поради психолога

Дата: 15.11.2021 16:16
Кількість переглядів: 53

 

                                                     Поради психолога

 

                                               10 заповідей для батьків

 

Януш Корчак, чудовий польський педагог, сформулював  10-ть заповідей для батьків.


1. Не чекайте, що ваша дитина буде такою, як ви або такою, як ви хочете. Допоможіть їй стати не вами, а собою.

  1. Не вимагайте від дитини плати за все, що ви для неї зробили. Ви дали їй життя. Як вона може віддячити вам? Вона дасть життя іншому, той - третьому, і це незворотний закон подяки.
  2. Не зганяйте на дитині свої образи, щоб в старості не їсти гіркий хліб. “Бо що посієш, те й зійде
  3. Не ставтеся до її проблем зверхньо. Життя дане кожному під силу і, будьте упевнені, їй вона важка не менше, ніж вам, а може бути і більше, оскільки у дитини немає досвіду.
  4. Не принижуйте!
  5. Не забувайте, що найважливіші зустрічі людини - це його зустрічі з дітьми. Звертайте більше уваги на них - ми ніколи не можемо знати, кого зустрічаємо в дитині.
  6. Не картайте себе, якщо не можете зробити щось для своєї дитини. Пам'ятайте, що для дитини зроблено недостатньо, то  зроблено не все.
  7. Дитина - це не тиран, який заволодіває всім вашим життям. Це та дорогоцінна чаша, яку життя дало вам на зберігання і розвиток в ньому творчого вогню та життевих ціностей.
  8. Вмійте любити чужу дитину. Ніколи не робіть чужій те, що не хотіли би, щоб робили вішій.
  9. Любіть свою дитину будь – якою: неталановитою, невдахою, дорослим. Спілкуючись з нею - радійтеь, бо дитина - це СВЯТО, яке поки що з вами.

 

 


 

Корисні поради для батьків, які допоможуть    впоратися зі стресом та тривогою дітей.

Стрес і занепокоєння є частиною життя кожної людини, включаючи ваших дітей. Дізнайтеся, як стежити за ознаками тривоги і як допомогти своїм дітям впоратися зі стресами, які кидає їм життя, інформує.

Ось як підготувати дітей до найпоширеніших проблем у житті, з якими вони можуть зіткнутися, і як впоратися, якщо їх страхи здійсняться.

 

Впоратися з розчаруванням і трагедією

У житті трапляються погані речі — будь то хвороба батьків або національна трагедія, така як пандемія коронавірусу. Дізнайтеся, як допомогти своїм дітям з тривогою, надавши їм інструменти, необхідні для управління стресом. Наприклад, якщо ваша дитина потрапляє у стресову ситуацію, яка викликає занепокоєння, попросіть її зробити кілька повільних вдихів, щоб заспокоїтися, скажіть: "Відчувай запах квітки або чогось іншого». Зосередження уваги на диханні (а не на стресі) дозволить вашій дитині заспокоїтися і навчитися орієнтуватися.

 

Не панікуйте при дітях

Пандемія коронавірусу виразно підвищила рівень стресу у дорослих і дітей, але тривога, пов'язана з новинами, може виникнути, коли у вашому житті або у світі відбувається щось тривожне, від стихійних лих, таких як урагани і лісові пожежі, до шкільних перестрілок. Емоційні реакції батьків відображають думки, почуття і поведінку дітей. Якщо батьки турбуються, діти теж хвилюються.

 

Смерть

Приблизно у віці 7 років або раніше діти зазвичай питають своїх батьків: «Що відбувається після смерті?». «Коли діти запитують про таке, то важливо підтримати їх цікавість і чесно відповідати», — говорить Клер Бідуелл Сміт, психотерапевт і автор книги «Занепокоєння: відсутня стадія горя». Сміт рекомендує запитати: «Як ви думаєте, що відбувається?» Якщо ваша дитина запитує, чи потрапляють люди або тварини в рай, відповідайте чесно, ґрунтуючись на переконаннях вашої родини. «Турбота дітей про смерть може зрости, коли вони зрозуміють, що їх батьки не можуть захистити їх від усього», — каже Ебігейл Маркс, доктор медичних наук, клінічний психолог з Сан-Франциско, що спеціалізується на горі. Побоювання і занепокоєння з приводу смерті також можуть посилитися після втрати улюбленого вихованця, або члена сім'ї. Поговоріть відкрито про їх страхи.

 

Програш на спортивних іграх або інших активних заняттях вашої дитини

Потрібно зрозуміти чому вашій дитині може бути важко, якщо його команда не справляється. Ключ до зниження занепокоєння полягає в тому, щоб зосередитися на продуктивності (наприклад, хвалити дитину за чудову гру), а не на результаті. Хваліть дитину не дивлячись на те, переміг він чи ні.

 

Погана оцінка

Погана оцінка може здатися дитині кінцем світу, особливо в підлітковому віці, коли тиск надходження в коледж наближається. Ніколи не сваріть дитину, мотивуйте її!

 

Перша любов

Якщо ви можете згадати свою нервозність і незручність з приводу вашого першого захоплення, ви, мабуть, зрозумієте чому ваша дитина сходить з розуму при кожній розмови зі своїм об'єктом прихильності. Поговоріть про це. Перше захоплення — це хороша можливість почати обговорення того, що вашій дитині подобається в різних людях.

                                                            Будьте своїй дитині другом!!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень