A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великокопанівський ліцей
Великокопанівської сільської ради
Херсонського району Херсонської області

«НАША ЄДНІСТЬ – НАША ЗБРОЯ»: 105 РІЧНИЦЯ ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

Дата: 22.01.2024 09:18
Кількість переглядів: 7

Сьогодні, 22 січня, відзначаємо загальнонаціональне державне свято – День Соборності України.

У 2024 році це вже 105 річниця від підписання Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, яка проходитиме під гаслом «Наша єдність – наша зброя».

День Соборності України – державне свято, що відзначається кожного року в день проголошення Акту возз’єднання двох республік, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Воно запроваджене Указом Президента України від 21 січня 1999 року та покликане засвідчити консолідацію та незламність Українського народу, єдність громадян України, які проживають у різних її регіонах.

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Подія основоположна для українського державотворення.

Є низка значень терміну «соборність». Найбільш вживані з них: об’єднання в одне державне ціле всіх земель, населених конкретною нацією на суцільній території; духовна консолідація всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. 

Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. Від другої половини ХІХ століття українська політична єдність стала одним із провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху по обидва боки від Збруча.

Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує зґуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні, коли ми, з різних регіонів, спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе.

Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму, окремих районів Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжчини.

Тримаємо стрій всією країною! Україна соборна. Наша єдність – наша зброя!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень